Test av Star Adventurer

Då jag för närvarande har flyttat all min utrustning till mina föräldrar i Jämtland i förhoppning att fota under mörkare himmel så har jag införskaffat en lättviktsmontering att ha här i Stockholm. Det handlar om Sky Watchers Star Adventurer som är gjord för att fota med vanlig DSLR-kamera och objektiv. Man kan också hänga på lättare teleskop om man vill. Max belastning är 5kg.

I vanlig ordning så när jag väl fått hem monteringen så var det inte en stjärnklar kväll på nästan en månad. Men häromkvällen så fick jag chansen att testa den för första gången.

Polinställning

Det första man gör är att polinställa, vilket görs enkelt med den inbyggda polsökaren. Jag använder mig av en app i telefonen som visar vart man skall placera polaris. Se bild nedan:
img_6157

Efter polinställningen är det bara att montera på kameran på en kulled som gör det möjligt att rikta kameran mot valfritt motiv. Nu äger jag inget bra objektiv som är lämpligt för att fota stjärnhimlen men mitt 50mm f/1.8 fick duga som test. Det ger ett rätt brett synfält men är ljusstarkt och snabbt. Nackdelen är att den saknar fokusring vilket gör manuell fokus lite svårt. Det lider även av ganska stark coma i kanterna.

img_6003

NGC 7000

Jag valde först att testa fota området kring stjärnan Deneb, där bl.a NGC 7000 (North America Nebula) ligger för att se om det gick att urskilja något där. Efter lite meck med att hitta rätt samt ställa in fokus så startade jag med 30 sekunders exponeringar. Jag testade 1 minut men bilden i kameran blev då nästan helt vit. I efterhand hade jag nog kunnat köra på det för rådatat var inte överexponerat men jag blev lurad av kamerans presentation av bilden.

Efter ca 20 minuter så märkte jag dock att det började smyga in ett träd i synfältet och jag beslöt då att avbryta och fota något annat. Jag hann dock samla på min 16 minuters exponering och en snabb behandling fick fram detta.

nortamericanebula_16min

Trots att min kamera, som är omodifierad och filtrerar bort mycket av de våglängder som nebulosor utstrålar, så kan man urskilja nebulosan, även om den inte direkt sticker ut från bakgrunden. Ser ni den i mitten? Den ser ut lite som Nordamerika, därav namnet :). Här kan ni se en lite tydligare bild på hur den ser ut.
Bilden är beskuren en del för stjärnorna i kanterna såg helt hemska ut p.g.a. coma.

M45

Jag riktade efter detta in kameran mot M45 Plejaderna. Där hade jag inga träd i vägen. Här visade det sig dock att objektivet sakteliga började att imma igen och efter ca 25 minuter så var linsen helt täckt av imma. Jag försökte putsa bort det men råkade då sabba fokuseringen så de efterföljande bilderna blev helt ofokuserade och var bara att kasta. Så total exponering här blev 25 minuter, delvis immiga bilder. Resultatet kan se ni här nedan.

m45_25min

Man kan se en tillstymmelse till nebulositet kring stjärnorna och jag är övertygad om att det hade framträtt mycket tydligare om inte objektivet hade immat igen. Även denna bild är beskuren för att dölja defekterna i kanterna av bilden.

Summering

I stort är jag nöjd med kvällen, monteringen fungerade som den skulle och det var det väl det viktigaste. Bilderna är helt ok, men inget speciellt. Mycket av det är såklart p.g.a. objektivet som inte är helt lämpligt för den här typen av foto och att imman satte stopp för mer exponering.

Annonser
Det här inlägget postades i Nebulosor, Prylar, Stjärnhopar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s