Foto under mörk himmel

Äntligen fick jag chansen att fota under en mörk himmel. Jag har ju flyttat all min utrustning till mina föräldrar i Jämtland i hopp om att få chans att fota där istället för i Stockholm där det är väldigt ljusförorenat. Nu under jul när vi var på besök så fick jag tid över en kväll för att fota och väderprognosen såg bra ut.

Det var ett tag sedan man riggade upp allt så det tog en stund att ställa upp och koppla in all utrustning men jag hade förberett och monterat och polinställt monteringen ett par dagar tidigare så där sparade jag lite tid. Det var även first light för min nya guidekamera, en Lodestar X2. Det tog dock en väldig lång tid att få in fokus på guideteleskopet. Inte lätt när datorn stod inne och teleskopet ute och man saknar autofokus, det blev att springa en hel del vändor för att göra små små justeringar. Min önskan är att så småningom gå över till en off axis guider (OAG) så jag slipper köra separat guidetub.

img_6501

När så allt var klart att köra och det började så smått att skymma så riktade jag mig in på M101 som låg bra till på himlen.

Efter att ha riktat in teleskopet med hjälp av ekos inbygda solver (som använder sig av astrometry.net) och fokuserat så körde jag igång några femminutersexponeringar av luminans.img_6502

Här började dock det snart att strula då guidningen inte riktigt hängde med. Jag testade lite olika inställningar och jag gick till och med ut och kontrollerade att teleskopet var korrekt balanserat. Efter några försök att kalibrera om så gick det till slut men då visade det sig att det dragit in moln! Attans, prognosen hade ju sagt att det skulle vara klart hela kvällen/natten. Det var bara att parkera teleskopet, ta paus och käka middag och se om det lättade senare.

En timme senare runt 21-tiden så verkade det lätta en aning så jag startade igång allt igen och riktade åter in mig på M101. Nu strulade det återigen med kalibreringen av guidningen så det gick åt en hel del tid till att felsöka och testa olika inställningar. När jag väl kom igång så körde jag exponeringar på tre minuter istället för fem för att minska risken för att guidefel skulle förstöra exponeringen. Nu började det dock strula med en hel del andra saker. Batteriet till min usb-hub började dö så gudiekameran, som fick ström därifrån, slutade fungera. Det innebar också att min Raspberry Pi blev överbelastad då den istället försökte försörja all utrustning med ström så den ballade också ur. Som tur är så hade farsan ett rejält 12v-batteri som jag kunde låna och efter att ha kopplat om lite så startade allt upp igen. Dock så fick jag starta om Raspberryn och nollställa teleskopet och börja om allt från början igen. Ett tag senare så dog helt plötsligt den trådlösa routern också så jag tappade kopplingen till teleskopet. Efter en omstart så sparkade den igång som tur var, annars hade det varit kört. Andra problem jag hade var att KStars/Ekos kraschade och strulade en hel del. Värst var när jag upptäckte att den efter en krasch (jag var dum och startade inte om KStars) helt slutade spara de bilder som togs! Jag tappade säkert en timmes exponering där! Jag hade inte med mig min dator utan körde en virtuell maskin på en lånad dator, det kanske var en orsak, jag vet inte. Som grädde på moset så drog det titt som tätt in moln som sabbade mina exponeringar. Vid midnatt korkade det igen helt så då gav jag upp och packade ihop.

Totalt sett så satt jag med teleskopet i ca nio timmar men lyckades bara få ut ca 1 timmes exponering. När M101 var i moln gjorde jag en liten avstickare till Iris-nebulosan, men där fick jag knappt ihop någonting alls. Jag testade Ha-filtret men tror inte det blev någonting av det alls. Något annat jag märkte också var att jag på mitt L-filter fick en konstig reflektion i bilderna, vilket inte alls var så kul. Jag gjorde ett test på alla filter och samma artefakt fanns på R-filtret men inte på G eller B. Mycket konstigt och det är något jag måste kolla upp. Jag såg ingen imma när jag inspekterade visuellt.

Resultatet då? Efter en stackning och behandling av bilderna blev det såhär:

m101_66min

Bilden består av 66 minuters exponering varav 6 femminutersexponeringar och 12 treminuters. Dock så var många av treminutersbilderna av rätt dålig kvalitet då tunna moln dragit in så det mesta datat finns i de 30 minuterna jag fick från början. Inga darks, bias eller flats hann jag att ta så bilden är helt okalibrerad. Jag fick mörka ner bakgrunden rätt rejält för att få bort spåret av reflexen i filtret.

Totalt sett är jag rätt missnöjd med kvällen. Det var allt för mycket strul och kvaliteten på bilderna blev inte som jag tänkt det, och framför allt blev det allt för lite exponeringstid. Ska man hitta saker som var positiva så var det bl.a. att ekos inte hade några problem att koppla upp med all utrustning vilket var skönt. Autofokusen verkar ha fungerat utan problem. Det kan säkert bli bättre dock, jag tyckte inte bilderna var knivskarpa, men det kan även bero på dålig guidning.

Nu dröjer det nog ett tag innan jag kan köra teleskopet igen och jag har mycket att klura på för att få allt att lira som det ska.

/Daniel

Annonser
Det här inlägget postades i Galaxer, Trial and error. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Foto under mörk himmel

  1. Lillebror skriver:

    Verkar gå lite troll ibland men häftigt att du fick ut något fint i allafall! Ser bra ut kör hårt osv.

  2. Rille skriver:

    Hej.. Hur mycket bättre är stjärnsikten i Jämtland vs. Stockholm? Jag har en brorsa som bor i Bräcke, funderar på om det är värt besväret att köra 120mil enkel med all utrustning och försöka få några bra bilder under 1 vecka. Jag bor i skåne ett par mil från Lund. Här nere så är det helt ljusförpestat och hopplöst att få till någon fotoafton. Typ 3ggr senaste halvåret.
    Hälsningar
    Rille

  3. Rille skriver:

    Hej, Stor skillnad ser jag. Det kanske blir en resa upp.
    Jag ser att du kör med indi på en raspberry pi, jag försöker få till samma sak som test men jag fattar 0,0 hur man får ihop det. Det ser ut som att man måste ha hyffsad koll på linux och programmering. Jag köpte en Rpi3 med wifi som jag tänkte styra min eq6 montering med och en asi120mc kamera, typ filma månen och planeterna med. Jag har installerat kstars för win, sedan är det stopp. Har du något bra tips på hur man gör så är jag tacksam. En enkel basic beskrivning.

    Hälsningar
    Rille

  4. Rille skriver:

    Hej
    Jag har installerat allt som du beskriver, jag behöver veta hur jag går vidare för att få allt att gå igång automatiskt när jag kopplar på spänning. Det som startar upp är en variant på windows för linux. Den borde suga det mesta av kraften och minnet som sitter på kortet, det behövs inte starta. Det borde gå att starta upp typ som en gammal dos.dator där man har typ en linux.bat fil som initierar alla drivers och rutiner direkt vid start. Sedan kör man bara från datorn inne via wifi.Jag vill inte vara tvungen att koppla in skärm, mus, keyb osv. Det måste vara enkelt och snabbuppsatt. Jag har byggt ett automatiskt system till ett annat teleskop som jag kör, men där är allt baserat på en Intel nuc med win7 där eqmod , fokus och alla andra program körs lokalt ute på teleskopet sedan fjärstyr jag allt med teamviewer. Det fungerar helt ok , men en dyr och komplex lösning. Det verkar ju vara möjligt med någonting liknande med en billig Rsp.

  5. Daniel skriver:

    Hej.
    Om du vill boota upp i en terminal bara så kan man ställa in det i raspi-config.
    Gör såhär:
    Starta din RPi och öppna en terminal. Där skriver du sedan ”sudo raspi-config”
    Sen navigerar du i menyn till ”Enable Boot to Desktop/Scratch” och där väljer du att den ska boota till terminal. Då kommer den inte starta desktop-miljön när den går igång.
    När det är gjort så behöver man inte ha skärm och tangentbord kopplat till RPi:n längre. Behöver du köra kommandon på den så kan du göra det remote via SSH. Till Windows rekommenderar jag att du tar hem PuTTY (http://www.putty.org/)

    Därefter skulle jag rekommendera att du installerar INDI Web Manager
    http://indilib.org/support/tutorials/162-indi-web-manager.html
    När det är installerat så kan du starta och stoppa indiserver via ett webgränssnitt och du slipper remotea in till din RPi när du ska starta servern.
    Det går såklart att göra ett skript som startar alla nödvändiga servicear automatiskt, men ibland vill man kanske bara testa köra kameran eller starta simulatorerna och då är det mycket smidigare med ett webgränssnitt.

    /Daniel

  6. Rille skriver:

    Hejsan . Tack för hjälpen .
    Jag har gjort en del tester nu med en asi120 guidekamera som jag har liggande. Jag lyckades faktiskt få liv den och fick fram några bilder. Det var en del strul först när det visade sig att jag var tvungen att uppgradera firmware i kameran. Nästa steg blir att försöka få till monteringen. Har du koll på någon simpel fokuserare som fungerar ihop med det här också, type arduino/stegmotor ?
    Rille

  7. Rille skriver:

    Hejsan . Nu fungerar det helt ”stand alone” utan skärm, mus, tangentbord. Jag fick till det så att den laddar webmanager.service vid uppstart så kör jag med Kstart för win för att aktivera igång allt. Jag byggde faktiskt en likadan fokuserare som den du har på bilderna för 1 år sedan, den sitter på mitt andra teleskop och styrs från moonlight win program. Fungerar den direkt ihop med indi-programmen utan specialfixar ?

  8. Rille skriver:

    Hej igen .. Hoppas allt är ok. Jag har byggt ihop mitt lilla teleskop nu ett NexStar 127 som alla prylar är monterade på snyggt å prydligt. Sedan så har jag lyckats med att få min Synscan AZ montering att fungera med Ekos. Jag har en kamera ASI120MC som fungerar att ta bilder med i Ekos men Live video går inte, det blir bara en svart bild. Har du någon koll på vad det kan bero på ? Kör jag kameran löst med PHD så fungerar streming ok.. Jag har testat alla möjliga inställningar.
    Hälsningar
    Rille

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s